Hvordan heler man en sadelsår?

Enhver over-the-counter acne gel med 10% benzoylperoxid behandler din sadelsår
Enhver over-the-counter acne gel med 10% benzoylperoxid behandler din sadelsår og hjælper den med at heles hurtigere.

Hvis du er en hyppig cyklist, hvad enten det er konkurrencedygtigt eller til træning, vil du sandsynligvis ende med en sadelsår på et eller andet tidspunkt. Cyklister bruger udtrykket "sadelsår" for at henvise til forskellige ting, men normalt henviser udtrykket til et lille, ømt sted i et område, hvor din cykel shortss gemmer kommer i kontakt med din krop. Sadelsår ligner typisk en bums eller et indgroet hår, men de kan føles som en rullesten i dine shorts, når du kører. Heldigvis kan de fleste sadelsår heles derhjemme om få dage. Du behøver kun at se din læge, hvis pletten bliver inficeret, eller du ikke ser ud til at slippe af med dem, uanset hvad du gør.

Metode 1 af 3: behandling af sadelsår selv

 1. 1
  Kig efter en hævet lyserød eller rød plet i et område, der gnider din sadel. Sadelsår ligner typisk en bums eller et indgroet hår. Selve stedet er typisk meget lille i forhold til hvordan det føles.
  • Hvis du har flere sadelsår i samme område, kan de se ud som et udslæt, der ligner barberkniv.
 2. 2
  Påfør is for at mindske hævelse. Når du først får en sadelsår, kan den være hævet og betændt. En ispakke kan hjælpe med at reducere betændelsen og bedøver også området, så det ikke bliver så smertefuldt.
  • Pak ispakken i et blødt håndklæde eller en vaskeklud, så den ikke direkte berører din hud. Påfør ispakningen af og på i 1 til 5 minutter ad gangen, men lad den ikke være tændt i mere end 20 minutter ad gangen. Du kan gøre dette så ofte som hver anden time, mens du er vågen i de første 24 til 48 timer efter at du har fået sadlen øm.
 3. 3
  Tag en pause fra cykling i en dag eller to. Afhængigt af placeringen af din sadelsår, kan ridning være ubehagelig. Uanset hvad vil yderligere tryk og friktion ikke hjælpe din sadelsår med at heles hurtigere.
  • Hvis du træner til et løb og ikke har råd til at tage en dag eller to af, skal du i det mindste køre på en anden cykel med en anden sadel i et par dage. Det vil ændre trykpunkterne, så du ikke gnider direkte mod sadelsåret.
 4. 4
  Hold dit vaskeskind så rent som muligt. Tag et bad om morgenen, om aftenen og når som helst efter at du har svedet op. En hurtig skylning kan være alt hvad du behøver. Sørg for at tørre dig grundigt, især området omkring din sadelsår.
  • Brug en mild, duftfri sæbe eller shower gel for at undgå yderligere irritation af din hud.

  Tip: Hold klude praktisk, så du kan rengøre området, når det er nødvendigt, hvis du er på farten eller ikke har tid til at hoppe i brusebadet.

  Friktion ikke hjælpe din sadelsår med at heles hurtigere
  Uanset hvad vil yderligere tryk og friktion ikke hjælpe din sadelsår med at heles hurtigere.
 5. 5
  Dyp sadlen ømme med en over-the-counter acne gel. Enhver over-the-counter acne gel med 10% benzoylperoxid behandler din sadelsår og hjælper den med at heles hurtigere. Sørg for, at din hud er ren og helt tør, inden du lægger medicinen på stedet.
  • Giv gelen et minut eller to til at tørre, før du lægger tøj på stedet. Hvis du vasker området, kan det være en god idé at genanvende gelen.
 6. 6
  Brug let tøj for at lade din hud trække vejret. Friktion og fugt er fjenden til en sadelsår. For at sikre, at det heler så hurtigt som muligt, skal du bære let, løstsiddende tøj, der ikke gnider mod sadelsåret. Et nederdel eller kilt er det ideelle valg, men hvis du ikke har det godt med at bære den slags tøj, så prøv løse shorts eller loungebukser.
  • Hvis dit undertøj skrubber mod din sadelsår, vil du måske gå uden en dag eller to. Løsere bokser shorts er også en mulighed.
  • At sove i nøgen kan også hjælpe sadelsår med at heles hurtigere, fordi skridtet forbliver tørt og ikke gnides mod noget tøj.
 7. 7
  Brug receptfri antiinflammatorisk medicin efter behov. Sadelsår kan variere fra mildt irriterende til ulidelig smertefuldt afhængigt af placeringen og sværhedsgraden. Hvis du har problemer med at udføre dine normale daglige aktiviteter på grund af smerter fra en sadelsår, kan en anti-inflammatorisk medicin, der er i håndkøb, såsom ibuprofen (Advil, Motrin IB) hjælpe.
  • Følg instruktionerne på flasken og tag ikke receptpligtig medicin regelmæssigt i mere end en dag eller to. Hvis du stadig har det som om du har brug for medicinen efter 2 eller 3 dage, vil du måske have en læge til at se på dine sadelsår.

Metode 2 af 3: søge lægehjælp

 1. 1
  Genkend symptomerne på en mere alvorlig sadelsår. Hvis dine sadelsår varer i mere end 2 uger eller forårsager ulidelig smerte, kan de blive inficeret eller kræve anden medicinsk behandling. Symptomer på sadelsår, der muligvis kræver et besøg hos lægen, inkluderer:
  • Alvorlig smerte
  • Pus oser ud af det ømme
  • Feber og kulderystelser
 2. 2
  Besøg din praktiserende læge, hvis en sadelsår bliver inficeret. Hvis du tilfældigvis bryder huden (eller "pop") en sadelsår, er der en chance for, at den kan blive inficeret. Når infektionen er startet, har du typisk brug for antibiotika.
  • Din faste læge kan undersøge dine sadelsår og fortælle dig, om de er inficeret. Hvis du har mistanke om en infektion, eller hvis du har brudt hud, er det typisk bedre at se en læge snarest muligt end at tage en "vent og se" -tilgang.

  Advarsel: Undgå at sprænge, klemme eller på anden måde rodne med sadelsår. Når huden er brudt, kan de let blive inficeret, selvom du holder området så rent som muligt.

 3. 3
  Tag antibiotika som ordineret. Hvis du har inficerede sadelsår, vil din læge sandsynligvis ordinere dig en runde antibiotika. Du vil sandsynligvis bemærke, at dine symptomer forsvinder efter en dag eller to. Fortsæt dog med at tage hele antibiotikarunden, som du fik ordineret.
  • Hvis du holder op med at tage antibiotika, før du er færdig med hele runden, er det sandsynligt, at infektionen vender tilbage. Den returnerede infektion kan være mere alvorlig eller sværere at behandle som et resultat.
  Der kan føre til sadelsår
  Hvis din sadel er for høj eller for lav, får du ekstra gnidning, der kan føre til sadelsår.
 4. 4
  Tal med en hudlæge, hvis du har tilbagevendende sadelsår. Hvis du gør alt hvad du kan for at forhindre og behandle sadelsår, men de fortsætter med at komme tilbage, kan du have et underliggende hudproblem, der forårsager dem. En hudlæge kan undersøge din hud og hjælpe med at bestemme problemet. De kan ordinere en stærkere aktuel eller oral medicin for at give dig en vis lettelse.
  • Hold styr på, hvornår du får sadelsår, deres omtrentlige placering, og hvor lang tid det tager for dem at helbrede. Denne log kan hjælpe hudlægen hurtigere med at komme til roden af problemet.

Metode 3 af 3: Forebyggelse af sadelsår

 1. 1
  Find en sadel, der passer til din kørestil. Sadelsår sker typisk, når din sadel skader mod dit vaskeskind, mens du kører. Hvis din sadel passer ordentligt, bør det ikke forårsage dette problem. Du kan dog finde ud af, at du har brug for at bytte din sadel ud, især hvis din kørestil er ændret for nylig.
  • Vælg en ergonomisk sadel, der minimerer kontakt med din lyske. Ikke kun vil dette beskytte dig mod sadelsår, det kan også forhindre impotens hos mandlige ryttere og følsomhed hos kvindelige ryttere, hvilket kan skyldes, at sadlen presser på nerverne i din lyske.
  • Hvis du er en mere aggressiv sprintrytter, skal du kigge efter en sadel, der aflaster trykket mod fronten. Udholdenhedsryttere, der foretrækker lange forlystelser, vil på den anden side have mere polstring bagpå.
  • Din sadel skal også have den passende bredde til din anatomi. Cykelbutikker har typisk værktøjer til at måle og finde den bedste bredde til dig. Det kan dog tage lidt forsøg og fejl at få det rigtigt.
  • Når du bryder ind i en ny sadel, skal du starte med kortere forlystelser og øge afstanden gradvist for at undgå at få sadelsår, mens du tilpasser dig den nye sadel.

  Tip: Kontroller også din cykel. Hvis din sadel er for høj eller for lav, får du ekstra gnidning, der kan føre til sadelsår. Sørg for, at hele opsætningen ikke er skylden.

 2. 2
  Brug cykelshorts, der passer godt og har en glat skind. Hvis du tidligere ikke fik sadelsår, og nu gør du det, kan dine yndlingscykelshorts muligvis være slidte. Se efter grove sømme, der kan forårsage ekstra gnidning. En foring i ét stykke eller en uden en midtersøm forårsager typisk mindst mulig skavning.
  • Prøv forskellige mærker for at se, hvilke der er de mest behagelige. Når du har fundet et mærke, du kan lide, er det en god ide at få 2 eller 3 par, så du altid har en sikkerhedskopi.
 3. 3
  Brusebad før og efter din tur. Det er mindre sandsynligt, at du får sadelsår, hvis dit vaskeskind er rent og tørt. En hurtig skylning, inden du kører, sikrer, at din hud er ren. Efter din tur vil et dejligt varmt brusebad vaske sveden samt eventuelle cremer eller smøremidler, du havde på dig.
  • Tag dit brusebad efter turen, umiddelbart efter du er færdig. At gå rundt i svedige shorts er en god måde at få sadelsår på, selvom selve turen ikke er skylden.
 4. 4
  Tag dine shorts af og vask dem straks efter cykling. Så snart du kommer ind fra din tur, skal du tage din cykelshorts af og sætte dem i vasken. Fordi du ikke har undertøj sammen med din cykelshorts, kan de være et paradis for bakterier og bør ikke bæres mere end en gang.
  • Når du står rundt i dine shorts efter en tur, kan bakterier forblive i kontakt med din hud, hvilket kan forårsage sadelsår eller gøre sår, du allerede har værre.
  Hvis du tilfældigvis bryder huden (eller "pop") en sadelsår
  Hvis du tilfældigvis bryder huden (eller "pop") en sadelsår, er der en chance for, at den kan blive inficeret.
 5. 5
  Brug en vaskeskrem, hvis du er tilbøjelig til sadelsår. Chamois cremer reducerer friktion og har også antibakterielle ingredienser, der forhindrer bakterier i at trænge ind i din hud og forårsage sadelsår. Disse cremer har typisk også aloe vera eller andre beroligende ingredienser, der vil berolige betændelse.
  • Hvis du ikke er sikker på, hvilken creme der passer bedst til dig, skal du tale med andre cyklister eller nogen, der arbejder i din yndlingscykelbutik. De vil sandsynligvis have en anbefaling.
  • Du vil måske også prøve flere forskellige cremer, så du kan beslutte, hvilken du bedst kan lide.
 6. 6
  Juster din kørestilling ofte på din cykel. Jo mere du bevæger dig, jo mindre pres lægger du på din skridt. Stå og stræk i 15 til 20 sekunder hvert 5. minut, mens du kører.
  • Du kan bruge naturlige accelerationspunkter, som f.eks. Korte bakker, for at få din strækning ind. Stående, når du ser groft fortov, forhindrer også sadlen i at lægge unødigt pres på skridtet.

Advarsler

 • Hvis du fjerner dit skamhår, kan du få flere sadelsår, fordi du fjerner en naturlig barriere mellem din hud og dine shorts.
Ansvarsfraskrivelse Indholdet af denne artikel er ikke beregnet til at erstatte professionel medicinsk rådgivning, undersøgelse, diagnose eller behandling. Du bør altid kontakte din læge eller anden kvalificeret sundhedsperson, inden du starter, skifter eller stopper nogen form for sundhedsbehandling.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail